historiek

Toneelkring Het Vierde Oor werd opgericht in 1983. We begonnen zoals vele met pittige blijspelen zoals "De Mirakelmakers" en "Slisse en Cesar", onder leiding van huisregisseur Fred Adriaensens. Deze laatste was zelf geen onverdienstelijk acteur en wou zelf ook nog spelen. Vandaar dat we vanaf 1985 beroep begonnen te doen op regisseurs van buitenaf.

De evolutie versnelde en producties als "Knecht van Twee Meesters" en "Blootvoets in het Park" kwamen hieruit voort. Vanaf 1989 begonnen we te bouwen aan ons eerste Theater Het Vierde Oor in het dorp van Olen. In die kleine zaal evolueerden we van de traditionele volkse comedie's naar een evenwichtigere keuze tussen ernst en luchtigheid, en brachten we stukken als "De Bruiloft" van Brecht, "Het Atelier" en "De Kriekenhof" (een bewerking van De Kersentuin) van Tsjechow.

Stilaan naderde het 10-jarig bestaan. Onze groep telde inmiddels al 75 leden. En die moesten allen aan bod kunnen komen in de Jubileumvoorstelling "Marie" waarvoor Johan van Lierde voor de regie tekende. Het zou een spektakelstuk worden met echte paarden, opstormende soldaten en veel vuur. Nu is deze regisseur bekend voor zijn aversie voor theaterzalen en moesten we op zoek naar een andere locatie. Enig zoeken bracht ons bij de leegstaande hallen van het voormalige militaire domein Teunenberg. Natuurlijk kan zo'n productie niet zonder de nodige infrastructuur. De metsers, lassers, electriciens... togen aan het werk. Een tribune met 200 zitplaatsen, een kleedruimte, repetitieruimte, wc's en douches, en een ruim café zijn het resultaat. Sinds 1996 spelen we dus op Teunenberg.

Inmiddels werd het aantal producties opgetrokken naar drie en soms wel vier stukken per seizoen. De kerstklassiekers "Waar de sterre bleef stillestaan" en "Scrooge" werden echte hits en dienden beide hernomen te worden.

Inmiddels werd de jongerengroep "Oeps!" ook een feit.

Verder droegen we veel bij aan het succes van de viering van 1000 jaar Olen en werden we door Cultureel Centrum De Warande in Turnhout gevraagd om mee te helpen aan de grootse productie "De Keuken", nemen we regelmatig deel aan het Theaterfestival in Herentals en namen we in 2000 nog een grote brok voor onze rekening in het "Spetterend Spektakel", een groots openluchttheater naar aanleiding van de viering van Keizer Karel in Olen.

In 2001 brachten we "De Ronde van Vlaanderen" ter gelegenheid van het ereburgerschap van Walter Van den Broeck in onze gemeente. Ons 20- jarige jubileum vierden we in 2003 met "Gloria", een bewerking van de film "They shoot horses, don't they?" in regie van Walter Van Roy.