Historiek

Historiek

Toneelkring Het Vierde Oor werd opgericht in 1983. We begonnen zoals vele met pittige blijspelen zoals De Mirakelmakers en Slisse en Cesar, onder leiding van huisregisseur Fred Adriaensens. Deze laatste was zelf geen onverdienstelijk acteur en wou zelf ook nog spelen. Vandaar dat we vanaf 1985 beroep begonnen te doen op regisseurs van buitenaf. We speelden de eerste jaren in de parochiezaal Het Lijsternest, nu het lokaal dienstencentrum Komie Geire;

De evolutie versnelde en producties als Knecht van Twee Meesters en Blootvoets in het Park kwamen hieruit voort. Vanaf 1989 begonnen we te bouwen aan ons eerste Theater Het Vierde Oor in het dorp van Olen. In die kleine zaal evolueerden we van de traditionele volkse komedie’s naar een evenwichtigere keuze tussen ernst en luchtigheid, en brachten we stukken als De Bruiloft van Brecht, Het Atelier en De Kriekenhof (een bewerking van De Kersentuin) van Tsjechow.

Stilaan naderde het 10-jarig bestaan. Onze groep telde inmiddels al 75 leden. En die moesten allen aan bod kunnen komen in de Jubileumvoorstelling Marie  (gebaseerd op Wozzeck van Georg Büchner) waarvoor Johan van Lierde voor de regie tekende. Het zou een spektakelstuk worden met echte paarden, opstormende soldaten en veel vuur. Nu is deze regisseur bekend voor zijn aversie voor theaterzalen en moesten we op zoek naar een andere locatie. Enig zoeken bracht ons bij de leegstaande hallen van het voormalige militaire domein Teunenberg. Natuurlijk kan zo’n productie niet zonder de nodige infrastructuur. De metsers, lassers, electriciens… togen aan het werk. Een tribune met 200 zitplaatsen, een kleedruimte, repetitieruimte, wc’s en douches, en een ruim café zijn het resultaat. Sinds 1996 spelen we dus op Teunenberg. Op de plek van onze zaal in het centrum kan je nu het jeugdhuis vinden.

De infrastructuur op Teunenberg is ondertussen fel geëvolueerd tot een theaterzaal met veel mogelijkheden: grote en kleine theaterzaal, een ruime foyer, kleedkamer, magazijn en werkruimte… Allemaal gemaakt met eigen middelen en vrijwilligers. Echt een prestatie om fier op te zijn.

Inmiddels werd het aantal producties opgetrokken naar drie en soms wel vier stukken per seizoen. De kerstklassiekers Waar de sterre bleef stillestaan en Scrooge werden echte hits en dienden beide hernomen te worden.

Inmiddels werd Tejaterbende Oeps! ook een feit. Ze startten hun werking op in 1996 en scoorden hits met De Jossen, Lysistrata, ook op het Landjuweel. 

Verder droegen we veel bij aan het succes van de viering van 1000 jaar Olen en werden we door Cultureel Centrum De Warande in Turnhout gevraagd om mee te helpen aan de grootse productie De Keuken, nemen we regelmatig deel aan het Theaterfestival in Herentals en namen we in 2000 nog een grote brok voor onze rekening in het Spetterend Spektakel, een groots openluchttheater naar aanleiding van de viering van Keizer Karel in Olen.

In 2001 brachten we De Ronde van Vlaanderen ter gelegenheid van het ereburgerschap van Walter Van den Broeck in onze gemeente.

Ons 20- jarig jubileum vierden we in 2003 met Gloria, een bewerking van de film They shoot horses, don’t they? in regie van Walter Van Roy.

In 2013 deden we dat over met Frustration Island in een regie van Edith vd Schoor toen we 30 jaar waren.

Ondertussen passeerden we ook lang het Landjuweel voor het eerst in onze geschiedenis: onze samenwerking met Tejaterbende Oeps! De Meeuw, in een regie van Stefan Perceval werd genomineerd.

Recent vierden we nog onze 35 jaren met een creatieve opendeurdag, een theaterbal in een spiegeltent en receptie op het gemeentehuis.

Oh ja, niet vergeten: we maken nog altijd drie voorstellingen per jaar.

Wees welkom en geniet van onze voorstellingen!

Tot snel!

uw Vierde Oor